Home | Sitemap | Contact
Klik hier om deze pagina af te drukken Vertel een vriend(in) over deze website

Expositie Ruimte

 

Het OntmoetingsHuis de Kern biedt verschillende ruimtes aan waar exposities kunnen worden gehouden. We gebruiken dan alle beschikbare ruimte om bijvoorbeeld schilderijen op te hangen, of beelden in de tuin te plaatsen.Update: 25 juni 2019

Jan Bernard van Overvest

Utrecht 13 februari 1938                          Huizen, 16 juni 2019

Na een lange ziekteperiode van ruim 13 jaar is Jan van Overvest op zondag 16 juni 2019 vredig in zijn slaap overleden, 25 jaar na zijn vader, op dezelfde datum, en 65 jaar na zijn grootvader, eveneens op dezelfde datum. Bovendien was het vaderdag en was Jan een zondagskind. Tot het einde toe bleef Jan creatief. Hij wilde samen met zijn kinderen en kleinkinderen de kist beschilderen. Door het verloop van z'n ziekte lukte dit slechts gedeeltelijk, maar mede dankzij de bijdrage van lieve vrienden en vriendinnen werd het toch een prachtige kist.

Op zijn rouwkaart had Jan als tekst: “Ik zocht God maar zijn inspiratie vond mij”; op de bedankkaart van mij en de kinderen schreef ik (Monique): ”Wonderbaarlijk genoeg is Jan voor mij nog steeds meer dan een herinnering”.

De meeste vrienden van de Kern hebben Jan meer dan 40 jaar gekend en we zullen hem zeker blijven missen en gedenken. Als teken van onze vriendschap wordt er binnenkort een van zijn beelden in onze tuin geplaatst.JAN VAN OVERVEST

Deze expositie was te bezichtigen in april, mei en juni 2016

De expositie was te bezichtingen in de ruimtes binnen en in de tuin van OntmoetingsHuis De Kern.Het werk van Jan van Overvest kenmerkte zich door een gevarieerde collectie schilderijen, beelden en sculpturen zijn te bezichtigen op de inloopdagen. Voor openingstijden: klik hier Fotoalbum: klik hier

De expositie van Jan van Overvest laat een gevarieerde collectie schilderijen, beelden en sculpturen zien, zowel figuratief als abstract. Begin jaren 80 van de vorige eeuw kreeg Jan de behoefte om naast zijn tandartspraktijk zich creatief te ontwikkelen. Na jarenlang als tandarts beroepshalve kiezen en tanden te hebben gemodelleerd in vele tinten wit, voelde hij een verlangen naar een andere en vrijere vormgeving, maar dan in een groter formaat en met gebruikmaking van meer kleuren.

Eigenlijk wilde hij “beeldend” bezig zijn, twee- en driedimensionaal. Hij meldde zich bij de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren en begon te schilderen. Na enkele jaren werd hij meer aangetrokken door het driedimensionale en zette enthousiast de eerste stappen in de wereld van het boetseren, het schilderen werd tijdelijk op een laag pitje gezet.

Jan vertelt: “Na mijn pensionering kwam er veel meer tijd en ruimte beschikbaar voor m'n oorspronkelijke behoefte aan creativiteit. De verbinding “creativiteit en emoties” is bij tijd en wijle een unieke manier om dingen uit te drukken die je niet onder woorden kunt brengen en het helpt je ook om bepaalde gebeurtenissen te verwerken.

Na een aantal jaren voornamelijk in klei, was en gips te hebben gewerkt, waarbij de beelden uiteindelijk via een bakproces of via mallen in cement, gips of beton werden uitgegoten, ontstond er een nieuwe uitdaging namelijk om een vorm uit hout of steen te hakken. Wat mij aantrekt in het beeldhouwen is de directheid, de materie en het tactiele contact ermee.

Bij het ontstaan van een vorm, zonder voorbeeld of sjabloon, zeg maar “vrije vormgeving”, ontstaan er bij het bewerken van bijvoorbeeld keramische klei, het zogenaamde walsen, spontane vormen die de inspiratie kunnen geven voor verdere vormgeving. Ook daarom geef ik deze exposite als motto:

“Beeldend Bewegen”

Ik haal mijn inspiratie uit het Leven, bewegingen van emoties die zich opdringen en beelden willen worden, een innerlijke opwelling/drang. In zowel het beeldhouwwerk als de schilderijen zijn contrasten de kracht van de performance.”

De kracht die de schilderijen en de beelden uitstralen verbindt de toeschouwer met de stille waarneming van de maker. Fotoalbum: klik hier

De volgende kunstenaars / opleiders zijn van belang geweest voor de technische / artistieke vorming van (de kunstenaar) Jan van Overvest:

Schilderen: Jelle Rispens - Gabryela Wasowicz - Igor Kusmirak - John Konijn.

Beeldhouwen / Keramiek: Marianne Houtkamp - Anna Hulzink - Jos van Oosterhout - Lex Ravoo.

De  Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren: Jan heeft hier met tussenpozen verschillende cursussen gevolgd en praktijkervaring opgedaan.

 

Jan van Overvest en zijn vrouw Monique zijn al jarenlang bevriend met de mensen van het OntmoetingsHuis De Kern. Monique is sinds decennia actief betrokken bij allerlei activiteiten van De Kern/Om-Shanti. Zo is zij de drijvende kracht achter de vertaalwerkgroep en allerlei interne en externe publicaties. We zijn daarom als vrienden van De Kern extra verheugd dat we het  "creatieve" werk van haar man via deze expositie toegankelijk maken.

 


20 oktober 2015

EXPOSITIE

ATELIER CHARSILKS

Deze expositie was te bezichtigen tot en met 15 januari 2016

 

Op dit moment is er in de binnenruimten van OntmoetingsHuis De Kern een expositie van het werk van Atelier Charsilks. De schilderijen op zijde en de handgeschilderde glazen schalen zijn te bezichtigen op de inloopdagen. Voor openingstijden: klik hier

U kunt ook na een telefonische afspraak langskomen om in alle rust de expositie te bekijken. Voor nadere informatie: klik hier

Voor informatie over Atelier Charsilks: klik hier
 

 

 

17 februari 2015

EXPOSITIE

ATELIER MEULENBERG

Deze expositie was te bezichtigen tot en met 2 oktober 2015

 

Op dit moment  is er in de tuinen en de binnenruimte van Ontmoetingshuis De Kern een expositie van het werk van Atelier Meulenberg.

De beelden (van Marius) en de Objecten in Glas (van Margot) zijn te bezichtigen op de inloopdagen. Voor openingstijden: klik hier

U kunt ook na een telefonische afspraak langskomen om in alle rust de expositie te bekijken. Voor nadere informatie: klik hier

Voor informatie over Atelier Meulenberg: klik hier

 

 


 

 

 Boven:  klik hier                        Home:  klik hier

De Kern OntmoetingsHuis
Koekoeklaan 2 • 1343 AM Almere Hout • 036 - 5402879 • info@dekernontmoetingshuis.nl