Home | Sitemap | Contact
Klik hier om deze pagina af te drukken Vertel een vriend(in) over deze website

Flora en Fauna

 

OPROEP

Bijzondere ontmoetingen met de dieren in onze leefomgeving.

Op deze pagina willen we ruimte maken voor u als buurtbewoner om melding te maken van uw ontmoetingen met de (bijzondere) dieren die in en rond onze wijk scharrelen, kruipen, sluipen, dwalen en vliegen. Een verslagje (bij voorkeur met een foto) van uw interessante of leuke waarneming en/of ontmoeting kunt u sturen naar ons emailadres.

Tevens vindt u op deze pagina informatie over de Stichting Stad en Natuur, de Kemphaan, de Orchideeënhoeve, Oostvaardersplassen, De Stekkentuin en enkele natuurorganisaties die in Flevoland en/of Almere actief zijn. Wij staan open voor aanvullingen op deze lijst, ook deze kunt u sturen naar ons emailadres.



De egel

De egel wordt weer wakker. Tijdens zijn winterslaap heeft hij bijna een kwart van zijn lichaamsgewicht verloren. Als de egel rond maart/april (o.a. afhankelijk van de buitentemperatuur) wakker wordt, moet hij dan ook meteen op zoek naar eten om te overleven. Een egelvriendelijke tuin waar insecten, slakken en/of wormen te vinden zijn is dan zeer welkom. Je kunt de egels ook helpen door speciaal egelvoer in de tuin neer te zetten (of kleine kattenbrokjes en/of kattenvoer uit  blik), plus een schoteltje met water. In  de natuur gaat de egel op zoek naar insecten en larven. Een perfecte aanvulling op het  natuurlijke voedsel zijn levende meelwormen. Een eiwitrijke bijvoeding  -  niet alleen voor vogels, maar ook voor egels! Als je levende meelwormen in een voederbakje voor de  egel klaarzet zal hij dat erg lekker vinden. De spijsvertering van egels is ingericht op de vertering van insecten en vlees.

Een egelvriendelijke tuin
Een opgeruimde tuin is geen goede leefomgeving voor de egels. Hier vinden ze noch voedsel, noch een slaap- en/of schuilplaats. Het beste is het om grondig opruimen te vermijden. Laat in voorjaar en herfst dorre bladeren onder de bomen en struiken liggen, zodat de egels in hun winterslaap niet gestoord worden. Onder het bladerdek zitten ook
allerlei insecten, dus voedsel voor de vogels maar zeker ook voor de egels. Ook niet onbelangrijk: dorre bladeren composteren na verloop van tijd, waardoor planten weer worden voorzien van meststof. Zeker geen herbiciden, pesticiden, slakkenkorrels en/of rattengif gebruiken!

Hier nog wat tips om egels een veilig onderkomen in de tuin te bieden

  • Maak een doorgang in de tuinafzetting,  zodat egels hun nachtelijke wandelingen kunnen maken en daarbij de tuin uitkunnen.
  • Houd deuren en schuren van tuinhuisjes gesloten en bewaar gif buiten bereik van de egels.
  • Zet een vijver met steile oevers af, zodat egels er niet in kunnen vallen.
  • Zorg voor wat "bruggetjes" over borders en andere steile randen, zodat egels er overheen kunnen.
  • Kijk tuinafval voor het weggooien even na op egels.
  • Wees voorzichtig tijdens het omspitten van de composthoop en tijdens het maaien onder bosjes en/of dichte beplanting.

Egelopvang

Vind je egels waar je geen raad mee weet, dan mag je me altijd bellen. Ik heb ook een zelfgebouwd egelhuis met ren waar ik ze in opvang. De egeltjes op de foto's zijn in dat egelhuis geboren, vier in totaal. Ze zijn door mij bijgevoerd met kattenvoer uit blik en kleine  kattenbrokjes. De moederegel had ik via de egelopvang gekregen. Als  je het leuk vindt kun je zelf ook een egelhuis bouwen volgens bijgevoegde tekening (klik hier).

Wil je meer weten, neem dan contact met mij op via mijn mobiele telefoonnummer.
Nico Polderman
Fazantlaan 13
343 AB Almere-Hout
Telefoon mobiel: 06-53384530.

Als u meer wilt weten over het gedrag en het leven van de egel kijk dan eens op de volgende websites:

http://www.zoogdiervereniging.nl/egel

http://www.egelbescherming.nl/de-egel/egels-in-uw-tuin

http://www.egelhuis.com/wat-eten-egels.html


De Bever

Ontdekkingen op het vier-bruggen-pad.

Tijdens mijn dagelijkse wandelingen in Almere Hout en omgeving kwam ik een paar weken geleden op een grijze dag een bever-spoor tegen. Met een beetje fantasie kun je de bever in gedachten aan het werk zien en de sporen van z’n tanden (die met een enorme kracht moeten kunnen knagen) volgen op de boomstam.

Een paar dagen later in het zonnetje vond ik er nog een aantal. Vreemd hè, hij is er bijna doorheen, maar knaagt niet helemaal tot het midden en laat de omgevallen stammen liggen. Misschien voor de tweede ronde?? Het is wel een indrukwekkend gezicht vind ik en leuk om te ontdekken. De bever-dam heb ik nog niet kunnen vinden...

Reina van Soelen
Almere Hout

Als u meer wilt weten over het gedrag en het leven van de bever kijk dan eens op de volgende websites:

http://www.zoogdiervereniging.nl/bever

http://www.staatsbosbeheer.nl/Buitencentra/buitencentrum-Almeerderhout.aspx

http://www.knnv.nl/afdeling-lelystad/onderzoeksverslagen-zoogdieren


 Het ree

Beste mensen van De Kern,
Wat leuk dat jullie ruimte hebben gemaakt voor verhalen over natuurbeleving in de buurt. Ik wil jullie graag over m’n belevenissen vertellen aangaande de reeën populatie in Almere Hout.

De afgelopen winter (2014 - 2015) zag ik steeds vaker dat het ree zich ophield in de bosjes rond Vogelhorst 1, met name tijdens wandelingen in de rustige uurtjes en rond de schemering. Langs een van de akkers vond ik een door onbekenden in elkaar getimmerde uitkijkplaats en toen ik daar eens een tijdje zat uit te rusten zag ik ineens een groepje van 3 reeën te voorschijn komen, ze liepen de akker op om knollen en wortels te zoeken.

In de loop van de winter groeide deze ‘sprong’ reeën uit tot 10 stuks. Als het een mooie zonnige dag was liep ik rustig langs hun slaap- en schuilplek, niet te vroeg op de dag om ze niet te verstoren. Soms waren ze al op de akker naar voedsel aan het zoeken of liepen er snel heen om mij uit de weg te gaan en bleven daar dan de rest van de dag eten, spelen en ‘slootje springen’. Ik weet niet hoe het komt maar het kijken naar zo’n groot dier dat in alle vrijheid hier leeft, dat raakt me. Ook ‘s nachts hoor ik ze wel eens, het was ‘n angstaanjagend geluid toen ik nog niet wist wat het was.

Eind april zag ik de landbouwers van de stichting ERF aan het werk op de akker met een grote machine die de aarde omwoelde en voorbereidde voor het nieuwe plant-seizoen. De hele sprong reeën (7 stuks nu nog) was gewoon mét hen op de akker, op zoek naar omhoog gekomen wortelen. De zon scheen, het was een prachtige dag en een prachtig gezicht, mens en dier zo dicht bij elkaar.

Gemma Haak - Almere Hout

Als u meer wilt weten over het gedrag en het leven van het ree kijk dan eens op de volgende websites:

http://www.reewild.nl

https://www.youtube.com/watch?v=ZWnNzd0HrQU

https://www.youtube.com/watch?v=C4fho34RRNk


De Stekkentuin
Adres: Noordermiddenweg 13
8311 PZ Espel
Telefoon: 0527-271327
Mobiel: 06-30789303

Het hele tuinseizoen (1 maart - 1 oktober) kan men elke vrijdag en zaterdag (andere dagen op afspraak) terecht in Espel voor een dagje uit in een bijzondere boerderijtuin. In het voorjaar worden de Helleborus Dagen gehouden en beginnen de eerste bollen al te bloeien (225 soorten en variëteiten). In de zomer staan meer dan 150 Stokrozen in allerlei kleurschakeringen op het erf en tegen de schuurmuren van de boerderij volop in bloei. In de borders bloeien ruim 80 verschillende Hortensia’s. Natuurlijk vindt men ook vele andere bijzondere planten, heesters en bomen in deze opvallende liefhebberstuin. Deze tuin is door Groei en Bloei drie keer verkozen tot “mooiste boerderijtuin van de Polder”. Doorlopend is er een kleine schilderijenexpositie. Op de website van De Stekkentuin vindt u ook informatie op nabij gelegen Open Tuinen en bijzondere Kwekerijen.

De website van De Stekkentuin is: www.destekkentuin.nl


Buitencentrum Oostvaardersplassen
Adres: Kitsweg 1
8218 AA Lelystad
Telefoon: 0320-254585 - ext. 1

Het hele jaar door zijn er excursies in de Oostvaardersplassen. Voor groepen bestaat de mogelijkheid voor excursies op afspraak. Er zijn twee startpunten: Buitencentrum Oostvaardersplassen en Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere. Voor de agenda van de excursies zie website.

De website van Buitencentrum Oostvaardersplassen is: www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/oostvaardersplassen


Natuurpark Lelystad
Adres: Vlotgrasweg 11
8219 PP Lelystad
Telefoon: 0320-286130

In Natuurpark Lelystad leven bijzondere dieren in een natuurlijke omgeving. Zo kunt u oog in oog komen te staan met een wisent, wild zwijn, edelhert, Przewalskipaard of zelfs een eland. Ook leven in het park ooievaars, otters, bevers, moefflons en Pater Davidsherten. De dieren leven in grote leefgebieden dus het is altijd een uitdaging om de dieren te kunnen spotten.

Het Natuurpark Lelystad is een natuurrijk recreatiegebied bij Lelystad dat beheerd wordt door de stichting Het Flevolandschap. Het is ontstaan in de jaren 1970 omdat Artis, de dierentuin in Amsterdam, behoefte had aan extra ruimte voor grote hoefdieren.

De website van het Natuurpark Lelystad is: www.flevo-landschap.nl/gebieden/gebied-detailpagina/23/natuurpark-lelystad


De Orchideeënhoeve
Adres: Oosterringweg 34
8315 PV Luttelgeest
Telefoon:  0527-202875

De Orchideeënhoeve is een park met een divers aanbod van orchideeën en andere tropische planten, papagaaien, reptielen, koikarpers en een bijzondere vlindertuin. Er is een kwekerij, een speelparadijs (mangrovebos) voor de kinderen, een restaurant en een winkel.

De Vlindervallei is de grootste vlindertuin van Europa waar u meer dan tweeduizend vlinders kunt bewonderen, in de Lorituin kunt u de papagaaitjes eten geven.

Tijdens een bezoek aan De Orchideeënhoeve kunt u de kleuren en geuren uit andere werelddelen ervaren, het is een belevenis voor alle leeftijden.  De tuinen zijn allemaal overdekt en rolstoeltoegankelijk.

De website van de Orchideeënhoeve is: www.orchideeenhoeve.nl


Stichting Stad en Natuur Almere
Adres: Kemphaanstraat 1
1358 AD Almere
Telefoon: 036-5475050

Deze stichting is voortgekomen uit de afdeling Natuur- en Milieu-Educatie van de gemeente Almere en is sinds 2009 zelfstandig actief, de stichting streeft ernaar om de inwoners van Almere zo veel mogelijk te betrekken bij de groene ruimtes en er op een educatieve en recreatieve manier gebruik van te maken. Op haar website vindt u uitgebreid informatie over de volgende groene ruimtes in Almere:

De Oostvaarders - De Kemphaan - Den Uylpark - Vroege Vogelbos - De Buitenplaats - De Beestenbende

De website geeft uitgebreid informatie over deze locaties, tevens  vindt u er een actuele activiteiten agenda en alle bijzonderheden over de ligging, het doel en de mogelijkheden van gebruik.

De website van Stichting Stad en Natuur Almere is: www.stadennatuur.nl


De Kemphaan
Adres: Kemphaanpad 4
1358 AC Almere
tel: 036-5384416

Stadslandgoed De Kemphaan biedt dank zij de verschillende organisaties die daar actief zijn verschillende mogelijkheden tot recreatie en scholing in een gevarieerde natuurlijke omgeving, ook kunt u op het landgoed en in de daar omheen liggende bossen wandel- en fietstochten maken.

Men kan er in contact komen met de dieren van de boerderij, in de jungletuin en de schaapskooi, boodschappen doen in de landgoedwinkel en elke zaterdag wordt er een Boerenmarkt gehouden met een ruim aanbod van biologische producten.

Tevens is er een bijentuin waar de imker uitleg geeft over zijn bijenvolken en de honingwinning en er vinden regelmatig voorstellingen, tentoonstellingen, uitvoeringen of andere evenementen plaats op het terrein of in een van de gebouwen. Er is een natuurkampeerterrein en een passantenhaven. Als u meer wilt weten over de mogelijkheden en alle activiteiten op dit Stadslandgoed kijk dan op hun website.

De website van De Kemphaan is: http://www.kemphaan.nl


Omdat er zoveel verschillende organisaties en ondernemers op De Kemphaan actief zijn,  vermelden we hieronder de belangrijksten, met de link naar hun website:

Zorginstelling Nieuwland Zorg(t) Flevoland
Adres: Kemphaanpad 2
1358 AC Almere
Telefoon: 036 – 5309930
Website: http://nieuwlandkemphaan.nl


Restaurant Kip & Ei Dubbel-Op
Adres: Kemphaanpad 8
1358 AC Almere
Telefoon: 036 5309977
Website: http://www.dubbel-op.nl


De Stadsboerderij
Adres: Kemphaanpad 14
1358 AC Almere
Telefoon: 036-5384262
Website: http://www.stadsboerderijalmere.nl
zie voor meer informatie: Almere & Omgeving - Boerderijen


Stichting Aap
Adres: Kemphaanpad 1
1358 AC Almere
Telefoon: 036-5238787
Website: http://www.aap.nl


Staatsbosbeheer - Buitencentrum Almeerderhout
Adres: Kemphaanlaan 4
1358 AG Almere
Telefoon: 036-5384416
Website: http://www.staatsbosbeheer.nl


Kindervakantieland
Adres: Kemphaanstraat 3
1358 AD Almere
Telefoon: 036-5497529
Website: http://www.kindervakantieland.nl


Klimpark Fun Forest Almere
Adres: Adres: Kemphaanpad 4
1358 AC Almere
Telefoon: 0900 - 336 73 78
Website: http://www.funforest.nl/almere



Wandelen door het boerenland
In samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland beheert en promoot de stichting Op de Kuierlatten wandelpaden over het boerenland in de provincie Flevoland, als u meer wilt weten over de precieze doelstellingen van de stichting of een overzicht zoekt van de ligging en routes van deze wandelpaden kijk dan op hun website.

De website van Op de Kuierlatten is: http://www.opdekuierlatten.nl


IVN - afdeling Almere
Adres: Kemphaanpad 1
1358 AD Almere

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) afdeling Almere heeft zelf geen gebouw of ruimte in eigendom maar mag voor haar activiteiten gebruik maken van de schaapskooi in het Vroege Vogelbos (Muiderweg 8 - 10)  van de stichting Stad en Natuur en op De Kemphaan. De vrijwilligers van het IVN - Almere organiseren Natuurgids cursussen en wandelingen en excursies onder leiding van door hen opgeleide gidsen, daarnaast inventariseert men de flora en fauna rondom Almere. Ook verzorgt men het onderhoud van bepaalde gebieden zoals de Bomentuin op De Kemphaan en de Bostuin in het Vroege Vogelbos. Tevens worden door hen routebeschrijvingen gemaakt van wandel- en fietspaden in de omgeving. Het IVN-Almere heeft ook een jeugdafdeling. Als u meer wilt weten over de activiteiten van het IVN-Almere kijk dan op hun website.

De website van IVN-Almere is: https://ivn.nl/afdeling/almere


Tuinvogeltelling

Jaarlijks organiseert Vogelbescherming Nederland de Nationale Tuinvogeltelling waaraan iedereen kan meedoen. Het komt erop neer dat u op een van die dagen een half uur de vogels telt, de spelregels en informatie over het doorgeven van de gegevens van uw telling worden uitgelegd op de website die Vogelbescherming Nederland hiervoor heeft ingericht.

De website van de Tuinvogeltelling is: http://www.tuinvogeltelling.nl



Boven:  klik hier                        Home:  klik hier 

De Kern OntmoetingsHuis
Koekoeklaan 2 • 1343 AM Almere Hout • 036 - 5402879 • info@dekernontmoetingshuis.nl