Home | Sitemap | Contact
Klik hier om deze pagina af te drukken Vertel een vriend(in) over deze website

Boerderijen

 

In deze rubriek vindt u informatie over agrarische bedrijven in de Provincie Flevoland waar men als stadsbewoner op de een of andere manier deel kan nemen aan activiteiten op de boerderij of genieten van verse (biologische) producten van het land.

Ook voor deze rubriek geldt dat we open staan voor suggesties en toevoegingen ten aanzien van de vermeldingen en aanbevelingen die u op dit gedeelte van de website wilt vinden.Boer Zoekt Burger

"Boer zoekt Burger" is een jaarlijks (in het voorjaar) terugkerend evenement en laat u kennis maken met het leven op de boerderij in bedrijven rondom Zeewolde. Duik in de tulpen en het fruit, knuffel koeien en kalfjes en ontdek wijn en kaas uit jouw regio. "Boer zoekt Burger" is altijd weer een feest voor jong en oud.

Op diverse boerderijen in het buitengebied van Zeewolde wordt een dag met verschillende activiteiten georganiseerd. Van 10.00 tot 16.00 uur staan de deuren van diverse agrarische bedrijven open om u te verwelkomen en rond te leiden, zodat u van alles te weten kunt komen over het reilen en zeilen van de boeren bedrijven.

Website Boer zoekt Burger: klik hier


De Stadsboerderij
Adres: Kemphaanpad 14
1358 AC Almere
Telefoon: 036-5384262

Sinds 1996 maakt De Stadsboerderij gebruik van weiden- en akkergronden van de gemeente Almere en daarop is een biologisch-dynamisch gemengd bedrijf gevestigd met vee, akkerbouw en groenteteelt. De graas- en akkergebieden liggen verspreid in en rond Almere (Pampushout, Buitenhout, Waterlandse Bos, Almeerderhout, Kievitsweg, Veluwse Kant en Overgooi).

Een gedeelte van het bedrijf met de stallen ligt op Stadslandgoed De Kemphaan en bezoekers zijn er welkom, de Stadsboerderij biedt verschillende activiteiten op het gebied van educatie, zorg en onderzoek; er zijn kookcursussen, tuinbouwcursussen, boerderij-educatie voor particulieren, groepen en scholen.

De Stadsboerderij biedt mogelijkheid voor mensen die al langere tijd werkeloos zijn of om een andere reden niet gemakkelijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt om te werken en zich te ontwikkelen, er is een werkplaats voor metaalbewerking, houtbewerking, machines repareren en allerlei andere praktische zaken waarbinnen men nuttig en gezond bezig kan zijn.

Elke zaterdag is er een Boerenmarkt met verse en houdbare producten (ongeveer 12 kramen) in de loods van de Stadsboerderij, van 9.30 - 13.00 uur.

Als u interesse heeft in de geschiedenis van De Stadsboerderij en al haar activiteiten kijk dan op hun website.

Website De Stadsboerderij: klik hier


Boerderij Zonnehoeve
Adres: Priempad 6
3896  LJ Zeewolde
Telefoon: 036-522 82 21

De biologisch-dynamische boerderij Zonnehoeve is een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt, een tuinderij en een zorgboerderij. Op het erf is ook de bakkerij Het Zonnelied gevestigd, de belangrijkste producten worden o.a. aan de Hofwebwinkel geleverd, hetgeen een initiatief is van de Coöperatieve Biologisch-Dynamische Producentenvereniging Flevoland. Boerderij Zonnehoeve was mede-initiatiefnemer van deze coöperatie, op het erf is een kleine boerderijwinkel voor verkoop van de producten aan particulieren.

Website Hofwebwinkel: klik hier

De Zonnehoeve beheert ongeveer 1000 hectare natuurgebied en gebruikt deze voornamelijk om het jonge vee te laten grazen, tevens is er een paardenfokkerij gevestigd, een manege en een paardenpension.

De zorgboerderij biedt 24-uurs en dagopvang, een deel van de mensen die hier gebruik van maken werken onder begeleiding mee op de boerderij.

Als u meer wilt weten over het bedrijf, de zorgboerderij en de overige activiteiten kijk dan op hun website.

Website De Zonnehoeve: klik hier


MMM Zorgboerderij Zeewolde
Adres: Gelderseweg 30-32
3894 AA  Zeewolde.
Telefoon: 036-5234964

MMM Zorgboerderij Zeewolde is een gemengd agrarisch bedrijf, landbouw en veeteelt, en is ontstaan uit een ouderinitiatief waarbij het creëren van een werkplek voor kinderen met een ondersteuningsvraag het uitgangspunt was.

Op het erf van de zorgboerderij is een  theeschenkerij, midgetgolfbaan en een winkel waar onder andere de biologische producten van het bedrijf te koop zijn. Het assortiment is dusdanig uitgebreid en aangevuld dat het een complete natuurvoedingswinkel is.

In de oogsttijd bent u welkom in de pluktuin om het fruit vers van de struik te plukken.

Tevens dient de boerderij als Kinderboerderij in Zeewolde, waar dieren zoals konijnen, kalkoenen, kippen en varkens, geknuffeld en bewonderd kunnen worden.

Website MMM Zorgboerderij Zeewolde: klik hier


Kaasboerderij De Polderzoom
Adres: Elburgerweg 36
8251 RJ Dronten
Telefoon: 0321-331529
Mobiel: 06-22805520

Kaasboerderij De Polderzoom ligt aan de rand van de Flevopolder, vandaar de naam. Aanvankelijk was het een veeteeltbedrijf, maar door overname van het naastgelegen akkerbouwbedrijf is De Polderzoom nu een gemengd bedrijf.

De kaasmakerij maakt kaas van de op het bedrijf geproduceerde  koemelk, de koeien lopen ‘s zomers buiten en krijgen voer dat op de Polderzoom wordt verbouwd. De winkel is op zaterdag en dinsdag geopend en het is mogelijk om dan een kijkje te nemen in de kaasmakerij, voor basisschool-kinderen van groep 6 kan er een film over kaas maken worden getoond. Tevens worden er rondleidingen en excursies aangeboden. Als u meer wilt weten over deze boerderij kijk dan op hun website.

Website Kaasboerderij De Polderzoom: klik hier


De Boerenbol
Adres: Steenwijkerweg 26
8316 RK Marknesse
Telefoon: 052-291583
Mobiel: 06-20433727 of 06-30073641

Ruim 30 jaar geleden is men op dit bedrijf begonnen met de verkoop aan huis van producten van het land; aardappelen, groenten en fruit. In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot “De Boerenbol” waarin een boerderijshop met een uitgebreid assortiment verse producten en cadeau-artikelen is te vinden. Helaas is deze activiteit eind oktober 2014 gestopt en overgedragen aan Wijngaard/Boerderijshop Maronesse dat tegenover de Boerenbol ligt.

Als u meer wilt weten over het actuele aanbod van De Boerenbol kunt u het beste op hun website kijken.

Website De Boerenbol: klik hier


Wijngaard / Boerderijshop Maronesse
Adres: Steenwijkerweg 23
8316 RH Marknesse
Telefoon: 0527-291236
Mobiel: 06-20936261

Sinds 2004 is deze voormalige boerderij omgebouwd tot een wijngaard en wordt er rode en witte wijn geproduceerd. In oktober 2014 is de nieuwe boerderijwinkel geopend met een uitgebreid assortiment verse producten en aan de boerderij gerelateerde cadeau-artikelen. Men kan er terecht voor rondleidingen over het bedrijf en de wijnproeverij, en kampeerweekenden. Als u meer wilt weten over de activiteiten van deze wijngaard, het kampeerweekend of de boederijwinkel kijk dan op hun website.

Website Maronesse: klik hier


De Warmonderhof
Adres: Wisentweg 16
8251 PC Dronten
Mobiel: 06-51311365

De Warmonderhof is een biologisch-dynamisch leerbedrijf met  voltijd en deeltijd opleidingen in biologisch-dynamische landbouw waar studenten wonen, werken en leren. Het geheel omvat een gemengd bedrijf met akkerbouw, veeteelt en een kaasmakerij, daarnaast is er een fruitteelt- en een tuinbouwbedrijf. De Warmonderhof is vooral een opleidingsbedrijf.

Op het erf van de Warmonderhof is de boerderij- natuurvoedingswinkel De Hofwinkel, met verse producten (o.a. groenten, fruit, kaas, vlees) van het eigen bedrijf.

De Hofwinkel
Adres: Wisentweg 18
8251 PC Dronten
Mobiel: 06-48318389

Als u interesse heeft in de achtergronden van De Warmonderhof, de opleidingen of in de openingstijden van de boerderijwinkel kijk dan op hun website.

Website De Warmonderhof en Hofwinkel: klik hier


Foodwalks - Project Lekker Landschap

Landschapsbeheer Nederland en de stichting wAarde hebben gezamenlijk het initiatief Foodwalks ontwikkeld onder de noemer Lekker Landschap.
Door heel Nederland zijn fiets- en wandelroutes samengesteld waarlangs men door het jaar heen eetbare kruiden, groenten, vruchten, noten enzovoort kan verzamelen voor het samenstellen van een natuurlijke en gezonde maaltijd. Naast routebeschrijvingen voorziet de website van Foodwalks in recepten en adviezen rondom het oogsten. De fietsroute bij Dronten kunt u combineren met een wandeling over het 'Wisentpad' bij  De Warmonderhof.

Website Foodwalks: klik hier

Voor een Foodwalks wandelroute bij Zeewolde: klik hier

Voor een Foodwalks fietsroute bij Dronten: klik hier


Boerderij GAOS
Adres: Elandweg 46
8255 RK  Swifterbant
Telefoon: 0321-321657

GAOS staat voor Geduldig - Aandachtig - Onbekommerd - Samenwerken, sinds 1986 werkt dit bedrijf op biologisch-dynamische wijze en houdt zich voornamelijk bezig met akkerbouw, daarnaast heeft men zaad- en pootgoed teelt en (vlees)vee.

De producten worden onder andere aan particulieren verkocht via De Hofwebwinkel, dat een initiatief is van de Coöperatieve Biologisch-Dynamische Producentenvereniging Flevoland, GAOS is mede-initiatiefnemer van deze coöperatie. In 2014 won GAOS de derde prijs van de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw.

Wandelen: het GAOSpad is een wandeling langs de randen van de akkers van deze boerderij, de wandeling van 3,5 km gaat door akkers en natuurgebieden en op de route zijn kunstwerken geplaatst. Een routekaart is te vinden op de website van “Op de kuierlatten” waar u nog meer wandelingen in de provincie Flevoland vindt.

Website GAOS: klik hier

Informatie over de wandelroute: klik hier


Verhage Fruit
Adres: Oosterringweg 33
8315 PS Luttelgeest
Telefoon: 0527-202480

Na de watersnoodramp van 1953 kreeg de Zeeuwse familie Verhagen deze boerderij toegewezen en tegenwoordig runnen zij de boomgaard, een akkerbouwbedrijf, een boerderijwinkel met verse streekproducten en sinds 2014 is men bezig met het opzetten van een stokerij. De boerderijwinkel heeft een breed assortiment aan verse producten zoals fruit en groenten van eigen teelt, appelsap van eigen appels, maar ook vlees, kaas, zuivel, jam en honing van andere boeren en telers.

Naast deze activiteiten organiseert men voor groepen een lunch-arrangement met rondleiding over het bedrijf of een natuur-safari onder leiding van de boswachter. De boerderij maakte deel uit van de in december 2014 georganiseerde “boerderijenroute van de Noord-Oostpolder” waarbij de deelnemende boerderijen ‘s avonds verlicht en opengesteld waren.

Als u meer wilt weten over de activiteiten van deze boerderij-fruitteler kijk dan op hun website.

Website Verhage Fruit: klik hier


Bio Erf17
Adres: Rietweg 17
8251 SC Dronten
Telefoon: 0321-381039
Mobiel: 06-29135545

Bio Erf 17 ligt ongeveer 2 km buiten Dronten en is een boerderijwinkel van de familie Meijering waar biologische groeten, fruit, aardappelen en uien verkocht worden. De producten die zij aanbieden zijn seizoensgebonden. Het actuele aanbod vindt u op facebook en op dit moment (december 2014) is er nog geen website van dit bedrijf. U kunt bestellen per email of langs gaan.

Update: 14 januari 2016

Bio Erf17 heeft begin januari 2016 de nieuwe website gelanceerd met aanvullende informatie over de werkwijze, de produkten, het huidige aanbod en de openingstijden .

Website Bio Erf 17: klik hier


Tot slot vermelden we twee websites met een overzicht van de boerderijen en andere locaties in de provincie Flevoland waar verse streekproducten te koop aangeboden worden:

Website Producten van de Boer: klik hier

Website Lokaal Voedsel Flevoland: klik hierBoven:  klik hier                        Home:  klik hier 

De Kern OntmoetingsHuis
Koekoeklaan 2 • 1343 AM Almere Hout • 036 - 5402879 • info@dekernontmoetingshuis.nl