Home | Sitemap | Contact
Klik hier om deze pagina af te drukken Vertel een vriend(in) over deze website

Musea

 

Hier vindt u een overzicht  van de musea in onze regio waar u kunt genieten van een grote diversiteit van tentoonstellingen. Als u zich wilt oriënteren op het aanbod of een  museumbezoek wilt plannen kijk dan op de websites van de verschillende musea.Huis Doorn
Adres: Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
Telefoon: 0343-421020

Huis Doorn

Huis Doorn in de gemeente Doorn (Utrechtse Heuvelrug) is de laatste woonplaats van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. In 1945 heeft de Nederlandse regering alle Duitse bezittingen geconfiskeerd en Huis Doorn is toen een Rijksmuseum geworden. Wat Huis Doorn zo interessant maakt  is dat Wilhelm de kans heeft gekregen om veel persoonlijke objecten (schilderijen, meubels, porselein, etc.) uit Duitsland te laten komen en daarmee zijn laatste verblijfplaats in te richten.

De inrichting van Huis Doorn geeft een prachtig tijdsbeeld van de wereld van Wilhelm rond 1900.  Vooral de band met Nederland en de Oranje-Nassau’s wordt benadrukt.

Als bezoeker kunt u genieten van de verschillende objecten. Daarbij is het niet direct van belang om een antwoord te hebben op de vraag of Wilhelm een oorlogsmisdadiger was en in welke mate. Daarover is het laatste woord nog steeds niet gesproken. Zie bijvoorbeeld het recent verschenen boek “de Slaapwandelaars” van Christopher Clark.

In het park van Huis Doorn is in september een nieuw paviljoen geopend waarin de situatie van Nederland tijdens W.O. 1 wordt toegelicht aan de hand van beeldmateriaal en voorwerpen. De expositie heet “Tusschen twee Vuren” en is permanent aanwezig. Zeer interessant om kennis van te nemen, temeer omdat veel van de gebeurtenissen van die tijd vergeten zijn. Denk hierbij aan mensen die puissant rijk geworden zijn door de handel met Duitsland. Of aan de 1 miljoen Belgische vluchtelingen. Wist u dat onze Koninklijke Luchtmacht is begonnen in 1914 met vliegtuigen die in beslag genomen zijn ? Wel iets goedkoper dan de huidige JSF. Kortom voldoende aanleiding om eens een bezoek te brengen aan Huis Doorn en het Paviljoen.


Update: 16 mei 2015

Vrijwilligers van museum Huis Doorn winnen een prestigieuze EU-prijs voor cultureel erfgoed.

De Europese Commissie en Europa Nostra hebben op 14 april j.l. de winnaars van de 2015 EU prijs voor cultureel erfgoed bekend gemaakt. De prijs wordt toegekend in 4 categorieën: conservatie, onderzoek, bijzondere inzet en onderwijs. De Stichting Vrienden Huis Doorn wint de prijs in de categorie “bijzondere inzet”. De jury werd getroffen door: “de toewijding van de 180 vrijwilligers die zich hebben ingezet voor het openhouden van het museum en de conservering van de schitterende collectie, toen sluiting van het museum dreigde als gevolg van een terugtredende overheid”. De prijs wordt op 11 juni in Oslo uitgereikt.

In ieder geval is deze prijs een goede stimulans om ook eens een bezoek te brengen aan Huis Doorn.

De website van Huis Doorn is: www.huisdoorn.nl

Meer informatie over W.O.1 vindt u op: www.ssew.nl  en  www.eerstewereldoorlog.nu

Bernhard van der Ven, rondleider Huis Doorn. 


Land Art Flevoland @ KAF
Adres: Esplanade 10
1315 TA Almere
Telefoon: 036-845 5591

Weidse Landschapskunst in de Flevopolder. Tijdens de aanleg van de Flevopolder besloten de ingenieurs en planologen de gelegenheid te baat te nemen en een aantal grote kunstwerken te realiseren. Ze richtten zich daarbij op een kunstvorm die tot hun verbeelding sprak: Land Art. In de Verenigde Staten was deze stroming in de jaren zeventig populair en waaide via tentoonstellingen over naar Nederland.

De beroemde landschapskunstwerken in Flevoland vind je op verrassende plekken. Middenin, én omgeven door het landschap van Flevoland. Bij Land Art speelt dan ook het landschap een grote rol bij de verschillende kunstobjecten. Zie hoe het kunstwerk wordt opgenomen in de ruimte én andersom.

De website van het Land Art Flevoland @ KAF is: www.landartflevoland.nl


Batavialand
Adres: Oostvaardersdijk 01 - 13
8244 PA Lelystad.
Telefoon: 0320-225900

In Batavialand kunt u terecht voor een leerzame en interactieve dag uit, het geheel bestaat uit drie delen: Museum Flevoland, De Werf en De Batavia.

In Museum Flevoland is van alles te zien, te doen en te beleven; u gaat 7000 jaar terug in de tijd en ziet hoe mens en dier zich toen al in het gebied van Flevoland bewoog, u ontdekt spelenderwijs hoe een polder functioneert, ziet bijzondere voorwerpen en unieke resten uit scheepswrakken die gevonden werden tijdens de drooglegging van de polder, een tentoonstelling over scheeps-archeologie, etc.

Op De Werf is onder andere De Beeldsnijderij, De Modelbouw, De Smederij, De Tuigerij, De Zeilmakerij te bezoeken en er wordt op dit moment (2020) een waterschip gebouwd.

Het spiegelretourschip De Batavia: zodra je het schip ziet, springen de rijke, veelkleurige versieringen in het oog. De wind fluit langs de tuigage, het hout kraakt en piept. Binnen is het donker en ruik je een mengsel van hout, water en ijzer. De ontdekkingstocht langs de verschillende dekken kan beginnen. Een schip bomvol spannende verhalen over de VOC-tijd, over vakmanschap, over passie. 

Tussen 1985 en 1995 heeft Willem Vos zijn droom verwezenlijkt. Die droom was het reconstrueren van een VOC schip uit de 17e eeuw. Dat schip gaf hij de naam  “De Batavia”. Die naam ontleende hij aan een zogenaamd spiegelretourschip dat in 1628 op de Peperwerf in Amsterdam werd gebouwd en dat op haar eerste reis al op dramatische wijze verloren is gegaan. Deze ‘nieuwe’ Batavia ligt sedert 1995 in Het Markermeer bij Lelystad. Naast de scheepswerf waar zij werd gebouwd.

Kom ruiken, voelen, proeven en laat je meenemen in een reis door de tijd.

De website van Batavialand is: www.batavialand.nl


Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Lelystad - Airport
Telefoon: 0320-289842

Het luchtvaartmuseum Aviodrome exposeert in de binnen- en buitenruimten historische vliegtuigen, in totaal staan er meer dan 100 vliegtuigen opgesteld, het oudste toestel is van hout en dateert uit 1900. Het museum geeft op gevarieerde wijze een beeld van de luchtvaartgeschiedenis en geeft de mogelijkheid om actief bezig te zijn, bijvoorbeeld in de vluchtsimulators kunt u zich werkelijk piloot voelen en in de radiokamer leert u morse seinen. Voor kinderen zijn er verschillende interessante en leuke speelplekken, kortom “de dag vliegt” in dit museum.

De website van Aviodrome is: www.aviodrome.nl


Nationaal Ruimtevaart Museum
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG  Lelystad Airport  
Telefoon: 0527-201201

Binnen het Aviodrome is sinds 2004 een zelfstandige expositie ingericht van het Nationaal Ruimtevaart Museum met onder andere de eerste Nederlandse satelliet ANS en zijn opvolger IRAS, een Gemini capsule op ware grootte, en een model van het Columbus laboratorium, waar astronaut André Kuipers in 2012 veel onderzoek heeft gedaan, tevens wordt het volledige Internationaal Space Station (ISS) tentoongesteld.

De website van het Nationaal Ruimtevaart Museum is: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl


Museum Schokland
Adres: Middelbuurt 3
8319 AB Schokland
Telefoon: 0527-760630.

Museum Schokland bestaat uit meerdere tentoonstellingen die in verschillende gebouwen zijn ondergebracht rond de historische kerk (1834) van dit voormalige Zuiderzee-eiland. Er wordt in binnen- en buitenexposities een beeld gegeven van de geologie en de archeologie van de Noordoostpolder, het leven van de eilandbewoners en de drooglegging van de Noordoostpolder. In de Gesteentetuin worden diverse zwerfkeien geëxposeerd en ziet u de geschiedenis van het landschap vanuit de IJstijd.

De website van Museum Schokland is: www.schokland.nl

De website van het Museum Schokland is: www.museumschokland.nl


Geologisch Museum Hofland
Adres: Hilversumseweg 51
1251 EW Laren NH
Telefoon: 035-382520

Het Geologisch Museum Hofland laat een overzicht zien van de geologische ontwikkeling van de aarde; de mineralen waaruit de aardkorst is opgebouwd, de verschuiving van de continenten door de jaren heen, de verschillende klimaten die onze planeet beheersten en de ontwikkeling van planten en dieren. Er is een afdeling ingericht waar met name de geologische ontwikkeling van Het Gooi te zien is. Voor kinderen worden regelmatig activiteiten georganiseerd en voor scholen zijn er educatieprogramma’s.

De website van het Geologisch Museum Hofland is: www.geologischmuseumhofland.nl


Museum Nagele
Adres: Ring 23
8308 AL Nagele
Telefoon: 0527-653077

De permanente tentoonstelling in Museum Nagele gaat hoofdzakelijk over de Nederlandse architectuurgeschiedenis en de plaats die Nagele daarin inneemt, met name de ideeën van de stroming “Het Nieuwe Bouwen” worden uitgelegd en zijn in dit dorp uitgewerkt; zo hebben alle huizen in Nagele een plat dak en vormt het geheel een kunstzinnige compositie van verticale en horizontale lijnen. Niet alleen in het museum is veel te zien, ook een wandeling door cultuurhistorisch Nagele is de moeite waard.

In de beide zalen voor de tijdelijke exposities zijn elke 3 maanden nieuwe exposities van hedendaagse kunstenaars of op het gebied van architectuur te zien. U bent van harte welkom.

De website van Museum Nagele is: www.museumnagele.nl


Poppen- & Kinderwagen Museum
Adres: Zuiveringweg 58
8243 PE Lelystad
Mobiel: 06-36366489

In het Poppen- & Kinderwagenmuseum staan ruim 150 poppen- en kinderwagens van bekende merken tentoongesteld en wordt er achtergrondinformatie gegeven over de geschiedenis van de baby-verzorging in het eerste levensjaar. Vanuit dit museum wordt er ook elk jaar een “kinderwagenparade” georganiseerd.

Momenteel (januari 2015) is de verwarming in het museum kapot, waardoor er andere
openingstijden zijn, actuele informatie vindt u op hun website.

De websites van het Poppen- & Kinderwagen Museum zijn:

www.poppenenkinderwagenmuseum.nl

www.kinderwagenparade.nl

www.luxekinderwagens.nl


Museum Het Oude Raadhuis
Adres: Wijk 22
8321 EP Urk
Telefoon: 0527-683262

In dit door de plaatselijke bewoners opgezette en onderhouden museum wordt een beeld gegeven van het oude visserseiland Urk en de geschiedenis van de bewoners van dit traditionele dorp.

De website van het museum Het Oude Raadhuis is: www.museum.opurk.nl


Natuurgebied Waterloopbos
Adres: Voorsterweg 34
8316 PT Marknesse (FL)
Telefoon: 0527-203791

Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Het bos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Gemarkeerde wandelroutes leiden je langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen. Een bijzondere plek in de Noordoostpolder waar we trots op mogen zijn.

De website van het Waterloopbos is: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/waterloopbos


Rijksmuseum Muiderslot
Adres: Herengracht 1
1389 AA Muiden
Telefoon: 0294-256262

In Muiden ligt al ruim 700 jaar het Muiderslot, omringd door water en kasteeltuinen. Het is een van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland.  Een plek vol verhalen. In 1285 is het Muiderslot gebouwd met één doel: verdediging! Door de jaren heen is het kasteel afwisselend gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt. Sinds 1878 is het een rijksmuseum. Kort daarvoor was het compleet vervallen en zelfs bijna gesloopt. Dat is niet gebeurd dankzij de bemoeienis van Koning Willem I. Het kasteel is gerestaureerd onder leiding van de architect Pierre Cuypers (van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam).

Ontdek hoe het leven vroeger was in het Muiderslot. Wanneer je rond dwaalt, waan je je in de middeleeuwen en verderop in de 17e eeuw. Je ziet harnassen, zwaarden, gebruiksvoorwerpen, meubels, schilderijen, beelden en nog veel meer.
De tuinen van het Muiderslot zijn in de 17e eeuw voor het eerst aangelegd. Om van te genieten, om mee te pronken én om uit te eten. Het was handig en noodzakelijk om altijd voedsel in de buurt te hebben. De tuinen zijn ook nu nog een heerlijke plek om te genieten en te onthaasten. Kom langs en ontdek het zelf.

De website van Rijksmuseum Muiderslot is: muiderslot.nl


Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Adres: Media Parkboulevard 1
1217 WE Hilversum
Telefoon: 035-6775555

In dit instituut is een van de grootste collecties (binnen Europa) audio-visueel materiaal te vinden; ruim 800.000 uur radio- en televisie-uitzendingen, documentaires, film- en muziekopnames. Op allerlei manieren is het archief toegankelijk gemaakt voor zowel professionals als kunstenaars, scholen en dagjesmensen en kan men in contact komen met de Nederlandse geschiedenis zoals die is opgeslagen in beeld- en geluidsmateriaal.

Er zijn tentoonstellingen en ervaringsruimtes waar een uitzending gemaakt kan worden, ook is het mogelijk om bepaalde uitzendingen live bij te wonen (b.v. Top 2000).

De website van Beeld en Geluid is:  www.beeldengeluid.nl


Het Nederlands Vestingmuseum
Adres: Westwalstraat 6
1411 PB Naarden
Telefoon: 035-6945459

Na een periode van oorlogen en plunderingen is de stad Naarden in 1572 herbouwd als vestingstad en is het nu nog een mooi voorbeeld van vestingbouw volgens het Oud Nederlandse Stelsel, de vestingwerken zijn goed bewaard gebleven.

In het Vestingmuseum zijn de verdedigingswerken te bezichtigen en wordt een beeld gegeven van de verdedigings-strategiën en de leefwijze van de garnizoensoldaten, tevens wordt een stuk oorlogsgeschiedenis (de waterlinies) van Nederland getoond. In een van de kazematten staat een opstelling waarmee men zelf de waterlinie onder water kan zetten. Vanuit het museum gaat een rondvaartboot door de grachten van de stad. Als u meer wilt weten over dit museum en de geschiedenis van Naarden kijk dan op hun website.

De website van het Nederlands Vestingmuseum is: www.vestingmuseum.nl


Weegschaal Museum
Adres: Turfpoortstraat 27
1411 ED Naarden
Telefoon: 035-5447153

De collectie in het Weegschaalmuseum is ontstaan vanuit een weegschalen bedrijf waarvan de eigenaar verzamelaar en geschiedschrijver van de wereld van maten en gewichten werd, hij verzamelde steeds meer bijzondere weegschalen, maten, gewichten en balansen en op den duur werden voorwerpen van mede-verzamelaars aan de collectie toegevoegd. Het museum is gevestigd in het Spaanse Huis dat een rijke geschiedenis kent en dienst deed als Waag vanaf ongeveer 1615 tot begin 1800. Het museum heeft ook een educatieprogramma voor scholen.

De website van het Weegschaal Museum is: www.weegschaalmuseum.nl


Comenius Museum
Adres: Kloosterstraat 33
1411 RS Naarden
Telefoon: 035-6943045

Het Comenius Museum laat een overzicht zien van het leven en werk van de Tsjechische Jan Amosz Comenius; beroemd theoloog, pedagoog, filosoof en politicus, die na een veelbewogen leven van 1656 tot zijn dood in 1670 in Amsterdam woonde en werkte. Hij werd begraven in de Waalse Kerk in Naarden en het museum geeft toegang tot het mausoleum waar hij begraven ligt. Als u geïnteresseerd bent in het werk van deze veelzijdige geleerde en de activiteiten van het museum kijk dan op hun website.

De website van het Comeniusmuseum is: www.comeniusmuseum.nl


Singer Museum
Adres: Oude Drift 1
1251 BS Laren NH
Telefoon: 035-5393939

De basis van de collectie in het Singer Museum wordt gevormd door de kunstverzameling zoals die bijeen is vergaard door het echtpaar Singer in hun villa De Wilde Zwaan te Laren. In de jaren-50 van de vorige eeuw is er een theater en een museumgedeelte aan de villa gebouwd, waardoor een omsloten tuin ontstond waar beeldhouwwerken worden getoond. Naast de nalatenschap van het echtpaar Singer zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen en er worden nog steeds nieuwe werken aangekocht door de stichting Singer Memorial Foundation die het geheel beheert en exploiteert. Als u meer wilt weten over de huidige expositie in het museum of de te verwachten tentoonstellingen kijk dan op hun website.

De website van het Singer Museum is: www.singerlaren.nl


Huizer Museum Het Schoutenhuis
Adres: Achterbaan 82
1271 TZ Huizen
Telefoon: 035-5250223

In dit museum wordt de cultuur en de geschiedenis van het oude Zuiderzeedorp Huizen getoond. Er is een vaste tentoonstelling met onder andere een historische woonkamer met gebruiksvoorwerpen van de boeren en vissers die in en om het dorp woonden en werkten, daarnaast wordt zichtbaar gemaakt wanneer men welke kleding droeg door middel van een klederdracht tentoonstelling. Door het jaar heen zijn er ook wisselende tentoonstellingen, ook worden er activiteiten voor scholen georganiseerd. Als u meer wilt weten over de geschiedenis van Huizen kijk dan op hun webste.

De website van het Huizer Museum Het Schoutenhuis is: www.huizermuseum.nl


Zuiderzeemuseum
Adres: Wierdijk 12 - 22
1601 LA Enkhuizen
Telefoon: 0228-351111

Bezoek in het Zuiderzeemuseum een Zee vol verhalen, de boeiende, interactieve en volledig vernieuwde, vaste Zuiderzeetentoonstelling voor iedereen. Maak in deze tentoonstelling kennis met zowel de voormalige als huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio, die vertellen over hun dagelijkse leven, werk, kleding, huizen en vrijetijdsbesteding. Over hun gebruiken en hun feesten van toen én nu. En over hun eeuwige strijd tegen het water én de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk.

De website van het Zuiderzeemuseum is: www.zuiderzeemuseum.nl


Ikonenmuseum Kampen
Adres: Buiten Nieuwstraat 2
8261 AV Kampen
Telefoon: 038-3858483

In het museum ontdekt u op een laagdrempelige manier wat een ikoon is en welke stijlen er zijn. Ook wordt duidelijk wat ikonen voor de mensen betekenden en welke rol ze nu nog vervullen: ikonen vormen immers nog steeds een bron van kracht en inspiratie.
De vaste tentoonstelling bestaat uit ongeveer 2000 ikonen uit de collectie van de Alexander Stichting. De collectie van de Alexander Stichting bestaat uit ruim 4000 ikonen. Regelmatig worden de ikonen in wisseltentoonstellingen vanuit nieuwe invalshoeken gepresenteerd.

De website van het Ikonenmuseum Kampen is: www.ikonenmuseumkampen.nl/home


Stedelijk Museum Kampen
Adres: Oudestraat 133
8261 CK Kampen
Telefoon: 038-3317361

Het Stedelijk Museum Kampen is gevestigd op twee locaties:
Het Oude Raadhuis van Kampen - de vaste collectie van het Stedelijk Museum heeft vier hoofdonderwerpen: Water, Religie, Huis van Oranje (de verzameling Oranjeportretten), Rechtspraak.

De voormalige Synagoge aan de IJsselkade - naast de wisselende kunstexposities op de begane grond is er op de galerij van de expositieruimte een permanente herdenkingstentoonstelling ingericht met betrekking tot de Joodse geschiedenis van Kampen.

De website van het Stedelijk Museum Kampen is: stedelijkmuseumkampen.nl


Sigarenfabriek De Olifant
Adres: Oudestraat 101-103
8261 CJ Kampen

Wil je weten hoe een sigaar wordt gemaakt? Tijdens een rondleiding bij Sigarenfabriek De Olifant krijg je een uniek kijkje in de sigarenindustrie van Kampen. Het hele productieproces komt hier aan bod: van tabak tot sigaar. Sinds 1883 worden er in het monumentale pand van De Olifant sigaren gemaakt. En de machines draaien vandaag de dag nog steeds! Contact via contactformulier op de website van De Olifant.

De website van Sigarenfabriek De Olifant is: olifant.com/nl


Nederlands Bakkerijmuseum 'Het Warme Land'
Adres: Kerkhofstraat 13
8051 GG Hattem
Telefoon: 0384-441715

Op het noordelijkste puntje van de Veluwe, aan de oever van de IJssel, in de pittoreske vestingstad Hattem staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Vier prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, tonen de rijke geschiedenis van brood en banket. Met onder andere een bakkerswinkel uit grootmoeders tijd, een ouderwetse poffertjes salon en een moderne bakkerij. Een klein openluchtmuseum over de geschiedenis van brood en banket.

De website van het Nederlands Bakkerijmuseum “Het Warme Land” is: www.bakkerijmuseum.nl


Anton Pieck Museum
Adres: Noordwal 31
8051 ES Hattem
Telefoon: 0384-442192

Het Anton Pieck Museum is nationaal en internationaal het enige museum waar het werk van Pieck in al zijn veelzijdigheid te zien is. Naast olieverven, illustraties, reistekeningen en het grafisch werk zijn ook zijn originele werkhoek en etspers in dit museum te vinden. Pieck inspireert, sprookjes herleven, nostalgie ontwaakt.

De website van het Anton Pieck Museum is: www.antonpieckmuseum.nl


Museum Elburg
Adres: Jufferenstraat 6-8
8081 CR Elburg
Telefoon: 0525-681341

Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het 15e eeuwse Agnietenconvent. In deze laat-gotische panden is nu Museum Elburg gevestigd. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. Belangrijke deelcollecties zijn stadsverdediging, rechtspraak, J.H. van Kinsbergen, zilver en visserij. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks enkele wisseltentoonstellingen te zien over uiteenlopende (kunst)historische onderwerpen.

U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks enkele wisseltentoonstellingen te zien over uiteenlopende (kunst)historische onderwerpen. U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. De Vischpoort, kazematten en muurhuisje behoren eveneens tot het museum.   

De website van Museum Elburg is: www.museumelburg.nl


Museum de Fundatie
Adres: Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle
Telefoon: 0572-388188

Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst. Collectie en tentoonstellingen zijn te zien op twee locaties: Kasteel het Nijenhuis met beeldentuin bij Heino en Museum de Fundatie in Zwolle.

Museum de Fundatie bevindt zich aan de Blijmarkt, middenin de binnenstad van Zwolle. Dit neoclassicistische pand is gebouwd tussen 1838 en 1841, naar een ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck.

Het deed dienst als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst. In 2004/2005 is het gebouw aan de Blijmarkt naar een ontwerp van architect Gunnar Daan verbouwd tot kunstmuseum. In 2012/2013 is het pand spectaculair uitgebreid met 'de Wolk' op het dak van het historische gebouw.

Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen.

De website van Museum de Fundatie is: www.museumdefundatie.nlBoven:  klik hier                        Home:  klik hier

De Kern OntmoetingsHuis
Koekoeklaan 2 • 1343 AM Almere Hout • 036 - 5402879 • info@dekernontmoetingshuis.nl